Welke soorten maaltijdboxen zijn er?

We hebben hier op deze vergelijkings-website voor maaltijdboxen al veel informatie met je gedeeld over de verschillende boxen. De maaltijdbox is in z,n huidige vorm nu zo,n 2 jaar in Nederland en in die 2 jaar is hij uitgegroeid tot een fenomeen. Door de enorme toegankelijkheid en het gemak is de populariteit van deze box enorm uit z,n voegen gegroeid. Het is inmiddels zo gesteld met de boxen dat er een heleboel verschillende soorten maaltijdboxen zijn. Daarom wil ik in dit artikel alle soorten maaltijdboxen met je behandelen en waar ze vandaan komen.

Soorten Maaltijdboxen

Als we het over de maaltijdbox hebben dan hebben we het op dit moment vooral over de box die je thuis bezorgd krijgt of op het werk met daarin verse producten voor een x aantal gerechten voor een x aantal personen, duidelijk toch? Toch kan ik me voorstellen dat wanneer je maaltijdbox hoort je ook kan denken aan een box met daarin ene kant en klare maaltijd die je alleen nog hoeft op te warmen. De boxen zijn een product dat het vooral erg goed doet nu we weinig tijd hebben voor het koken, en vooral het gezond koken en eten. Nu we meer en meer bewust zijn van onze voeding gaan we opzoek naar gezonde voeding.

De maaltijdbox is hier de oplossing voor, de box bevat erg verse producten waarbij de focus op vers en gezond ligt, zo komen de ingrediënten veelal direct van de boeren en zijn de gerechten door voedingsdeskundigen bedacht volgens de schijf van 5. Gevarieerd eten en verse producten zorgen dan ook voor een gezond eet patroon.

Maaltijdboxen VS Foodboxen?

De eerste na term die we behandelen na de bekende term maaltijdbox is de term foodbox, hiermee wordt niets anders bedoelt dan een maaltijdbox, het is gewoon de meest logische Engelse benaming voor de box maar verder precies hetzelfde. Toen deze foodbox om hem onder dit kopje maar even zo te noemen, bekend werd in ons land wisten veel trendwatchers nog niet precies hoe deze box en de naam zich zou gaan ontwikkelen en met welke naam hij gevestigd zou gaan worden in ons land. Omdat velen dachten dat het de Foodbox zou gaan worden hebben meerdere bedrijven deze naam voor hun activiteiten vastgelegd. Echter bleek niets minder waar en zijn we in Nederland nog steeds erg trouw aan onze eigen taal en bleef het simpelweg een “maaltijdbox”

Groentebox, Groentetas?

Ze gaan veelal onder dezelfde naam, kijk naar de Biologische maaltijdboxen van Beebox, die bezorgd alles in mooie plastic recyclebare oranje kratten, Het Amsterdamse bedrijf De Krat bezorgd verse producten in houten kratten, en Zinner Dinner bezorgd alles weer in een Papieren zak, zo heeft elke bezorger z,n eigen formule hierin. Toch zijn de echte Groentezakken een voorloper van de maaltijdbox zoals we die nu kennen, deze groente zak was namelijk al jaren geleden veel verkrijgbaar bij lokale biologische winkels. Daar kon je dan elke week een zak vol met verse biologische groenten ophalen en wist je van te voren niet wat er in zat.

Tegenwoordig heb je dus allerlei vormen hierin en zijn er nog steeds bezorgers die alleen groenten in een zak of in een groentebox bezorgen, het kan daarom erg verwarrend zijn. Biologisch is natuurlijk niet altijd alleen groenten, Beebox levert dan ook biologisch vlees, vis, brood en andere producten die je gebruikt. Wil je echt een goed voorbeeld voor een groentezak dan zou je eens kunnen kijken naar de zakken van Verse oogst.

Fruitboxen.

De laatste maanden zie je er steeds meer en zijn ze erg in opkomst, een logische gevolg van de maaltijdenbox, de fruitbox. Inmiddels hebben de bekende bezorgers een fruitbox in het assortiment en komen er steeds meer bij. Het is precies het zelfde concept maar dan met fruit. Vers Hollands Seizoens-fruit en ander exotisch fruit bij je thuis of op het werk bezorgd. Verser fruit kun je niet krijgen tenzij het uit je eigen moestuin komt. 😉 Het succes van de fruitbox is natuurlijk te danken aan de vele soorten maaltijdboxen maar ook omdat we naast onze gezonde avond maaltijd ook overdag wat gezonder willen eten en daar nog niet zo,n goede oplossing voor was. Nu dus wel, het mooie is dat je deze box op elk adres kan laten bezorgen en dus ook op het werk gezondere tussendoortjes kunt eten.

Een bijkomend nadeel van de deze fruitboxen is dat ze vaak niet los besteld kunnen worden, gelukkig zijn er ook bezorgers die alleen fruitboxen verkopen en kun je volgens een flexibel abonnement elke week fruit thuisbezorgd krijgen. Voor meer informatie over de fruitbox kijk je op onze speciale pagina hierover.

Delicatesse boxen

Ook de delicatesse boxen kennen een langere geschiedenis en kennen hun oorsprong of voorloper vooral van het kerstpakket, een paar bekende eigenschappen van deze delicatesse boxen zijn dat er vaak minder verse producten in zitten maar juist wat langer houdbare ingrediënten, het doel is dan ook om je heerlijke delicatessen te laten ervaren zoals kaas, speciale ham en worst soorten, olijven pasta soorten en ga zo maar door. Een bekende delicatesse box is die van Food We Love, volgens het zelfde concept elke week een box met heerlijke en bijzondere producten bezorgd en ook erg leuk om als cadeau te geven.

Ook zien we steeds meer soorten boxen die je niet meteen een plekje kan geven, de foodbox van Asian Food Lovers is hier een voorbeeld van, deze valt bij ons wel onder de delicatesse boxen omdat hij geen verse producten bevat en het toch bijzondere recepten uit de Aziatische cultuur zijn.

Snackboxen.

Omdat we naast ons avondmaal en de gezonde fruit soorten ook weleens trek hebben in een snack zijn er ook snackboxen verkrijgbaar, deze boxen worden gebracht met het motto gezond snacken, of dat waar is weet ik niet, dat mag je zelf bepalen, wat wel zo is is dat deze boxen erg leuk zijn. Een voorbeeld van een leuke snackbox is die van Bites We Love, dat is een box met nootjes die je voor een paar euro al kunt bestellen, je krijgt dan elke week weer nieuwe verse nootjes bij je thuis afgeleverd, het leuke van deze box is dat hij door de brievenbus past en je er niet voor thuis hoeft te blijven. Een ander voorbeeld is de Boxbites snackbox, deze is gevuld met allerlei biologisch gesorteerde muesli repen, nootjes, rozijntjes etc. Elk product heeft z,n eigen verhaal en komt van een andere plek p de wereld waar de producenten met veel liefde hun product maken.

Speciale boxen.

Dan heb je ook nog een flink aantal boxen waarvan er te weinig verschillende soorten zijn om ze een eigen kopje te geven. Deze boxen zijn er in minder aantallen omdat er ook veel minder vraag naar is, maar genoeg om er een box voor te ontwikkelen, zo heb je naast de fruitbox ook een ontbijtbox. Er zijn niet veel aanbieders die een dergelijke ontbijtbox hebben maar ze zijn er zeker wel. Een foodbox die je wel veel tegenkomt zijn vegetarische maaltijdboxen, bijna elke bezorger heeft er een in het assortiment zitten, naast de gewone box is dit de meest gevraagde.

Dan heb je ook nog hele speciale boxen die zich bijvoorbeeld richten op een bepaald dieet zoals een Paleobox of zelfs een koolhydraatarme maaltijdbox. Voor mensen met allergie is er een allergenenvrije box en heb je zelfs een glutenvrije maaltijdbox.

Biologische maaltijdboxen.

Toch wil ik deze even apart vermelden, in het begin toen de boxen bekendheid kregen adverteerde veel van de bekende bezorgers met de term biologisch waardoor veel mensen de indruk kregen dat de foodboxen allemaal 100% biologisch waren. Dit was niet altijd het geval en werd dat ook niet gezegd alleen werd de indruk op deze manier gewekt. Tegenwoordig zie je dat een stuk minder en zijn de boxen die met biologisch adverteren ook echt biologisch, zo is Beebox een maaltijden leverancier die hier zelfs een keurmerk voor mag dragen, wat verder geen echt verschil maakt want ook een keurmerk heeft z,n voor en nadelen hebben we de afgelopen 2 jaar geleerd.

Regionale maaltijdboxen.

Naast de vele grote maaltijdbox bezorgers die we in Nederland kennen zoals Mathijs Maaltijdbox, Marley Spoon, De Allerhande Box, HelloFresh, Streekbox, De Krat zijn er naast deze bedrijven met een redelijk budget voor marketing en logistiek nog veel meer hele kleine bezorgers van boxen die alleen regionaal bezorgen. Er zijn er zoveel dat het lastig wordt om dit duidelijk in kaart te brengen. Zo nu en dan nemen we er een op in onze website omdat wij achter hun gedachten goed staan en ze het net even beter doen dat de rest van deze regionale bezorgers. Een voorbeeld hiervan is Zinner Dinner. Veel van deze aanbieders bestonden al langer dan de op dit moment bekende bezorgers, welke er eerder was en dat soort vraagstukken doen er nu ook niet meer toe. Het is wel leuk oim te weten welke aanbieders er in jouw regio zitten dus indien hier genoeg interesse naar is, gaan wij in de toekomst hier ook een artikel aan spenderen.

Koelverse maaltijden.

Zoals je ziet heb ik al vele soorten maaltijdboxen genoemd, een andere leuke ontwikkeling is dat je nu ook bedrijfjes ziet die op de rug van het maaltijdboxen succes een koelverse maaltijd aan de man willen brengen, ook weer een cross-over van de maaltijdbox en kant en klare maaltijden. In wezen zijn deze maaltijden gewoon kant en klare maaltijden net als die je kent uit het koelvak bij de supermarkt, nog even opwarmen en eten maar, het grote verschil is dat deze koelverse maaltijden worden bereid met verse producten die direct na de oogst bij de producten vandaan komen waarna een professionele kok er gezonde maaltijden meet bereid en daarna meteen gekoeld bij jou thuis kunnen worden bezorgd. Een nieuwe ontwikkeling of die zo succesvol gaat zijn weten we nog niet.

Boxen voor de feestdagen.

En inderdaad we zijn er nog niet want ook met de feestdagen kennen we weer boxen onder een andere naam, denk aan de Kerstbox of zelfs de Paasbox. deze boxen zijn in principe het zelfde als de standaard soorten maaltijdboxen, alleen worden de gerechten aangepast op de feestdagen, zo heb je met kerst speciale kerstboxen waar ingrediënten voor een compleet kerstdiner in zit en heb je zelfs gourmetboxen, deze Gourmet box zie je ook weer terug rond Pasen, wel in mindere mate maar ook met Pasen houden we van gezellig gourmetten. Met Pasen heb je dan de Paasbox die met de gerechten weer meer in de Paas sfeer richt.

Tot slot.

Het is een lang artikel geworden, zoals je dan ook kunt zien zijn er veel soorten maaltijdboxen, de meeste heb je dan ook nog eens in verschillende opties zoals het aantal personen waar je een box voor wilt en het aantal gerechten voor het aantal dagen, dit verschilt enorm per bezorger en raad ik je daarom aan op per bezorger te kijken welke opties ze bieden, zo kun je bij HelloFresh bijvoorbeeld voor 5 dagen en zelfs tot 6 personen aan maaltijden bestellen, dit is niet bij iedereen het geval en zou ik daarom eerst bij jezelf nagaan wat je wensen zijn en dan daarnaar te zoeken. Mocht je vragen hebben en of hulp nodig hebben dan kun je ons altijd via de contact pagina een e-mail sturen of gebruik maken van de livechat.

De soorten maaltijdboxen spreken al voor zichzelf ik heb ter verduidelijking zo goed mogelijk geprobeerd te omschrijven wat er met een bepaalde term in de soorten maaltijdboxen nou precies bedoeld wordt. Ik hoop dat je nu de verschillen tussen alle boxen kent en je zoektocht naar jouw ideale foodbox een stuk makkelijker wordt.

Tags: , , , , , , ,Comments are closed.

Back to Top ↑
 • De Beste Maaltijdboxen.

 • 1. HelloFresh

 • De bekendste en marktleider van Nederland met gezonde maaltijdboxen. Nu met €75,- korting op je eerste 4 foodboxen.

 • 2. Marley Spoon

 • Koken was nog nooit zo makkelijk, kies elke week uit 20 nieuwe heerlijke recepten. Nu met een exclusieve korting van €40,-!

 • 3. Dinnerly

 • De meest betaalbare maaltijdbox
  Vanaf €2,95 per persoon - simpel, betaalbaar en snel koken voor iedereen!

 • 4. Ekomenu

 • Ontdek maaltijdboxen die perfect bij jouw leefstijl en eetwensen passen, gezond eten is nog nooit zo makkelijk geweest. Mis het niet, kies nu jouw ideale box, 100% biologisch vanaf €5 per portie.

 • 5. Uitgekookt.nl

 • Probeer Uitgekookt voor gemakkelijke, gezonde maaltijden. Kies je favorieten en geniet van een speciale kortingscode. Bestel nu vanaf €6,49 per maaltijd!

 • 6. De Krat

 • De eerste maaltijdbox in Nederland, al sinds 2010 een begrip. Nu met 20% korting.

 • 7. Boerschappen

 • Boerschappen is een uitstekende keuze voor liefhebbers van verse, lokale producten en die graag tijd besteden aan koken.

 • 8. Familiebox

 • Geniet nu van 40% korting op de Familiebox, premium gerechten en zelfs babyhapjes waar het hele gezin blij van wordt. Ontdek jouw gezinsgeluk vandaag nog!

 • 9. Veganbox

 • Simpel plantaardig koken, nu met 40% korting! Ontdek de levering op zondag t/m donderdag, direct aan jouw deur. Begin vandaag nog met gemakkelijk plantaardig genieten!