Het succes van de maaltijdbox in Nederland.

Wij als Nederlanders zijn echte wereldreizigers. We komen overal en brengen vooral onze producten de wereld over. Of dit nou op het gebied van eten en drinken is of op gebied van televisie, sport, kleding, bloemen en ga zo maar door. Nederlandse producten vind je overal op de wereld terug denk maar aan het groene flesje wat trouwens de oorzaak van het poollicht is 😉

De maaltijdbox.

Een van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van voeding is de maaltijdbox. Op onze website kun je er meer dan genoeg over lezen. Voordat ik verder ga moet ik wel zeggen dat het begrip maaltijdbox maar gedeeltelijk een Nederlands product is. Hoe het zit is dat er wereldwijd al jarenlang bedrijven zijn die een vorm van een maaltijdbox, maaltijd tas of krat verkochten. Vroeger gebeurde dit meestal vanuit de kleine plaatselijke biologische winkeltjes.

Later is het uitgegroeid tot wat het vandaag de dag is. Bedrijven zoals HelloFresh en Marley Spoon, wat beide Duitse bedrijven zijn hebben de maaltijdbox wereldwijd bekend gemaakt bij een groot publiek. Echter is de maaltijdbox in Nederland het snelst geroeid en zijn wij voorlopers op alle andere landen hierin.

Het Nederlandse succes van de maaltijdbox heeft ervoor gezorgd dat er veel meer aanbieders bij zijn gekomen. Zo heb je naast de twee grote Duitse bedrijven nog veel meer Nederlandse foodbox bezorgers die in heel Nederland bezorgen. Denk aan bedrijven zoals: Mathijs Maaltijdbox, De Krat, Beebox, Ekomenu, De Allerhande Box van Albert Heijn. Streekbox en vele meer. Dit zijn enkele grotere namen, als je gaat kijken naar lokale box en maaltijd bezorgers dan wordt de lijst erg lang.

De reden voor het succes.

Wij zijn een welvarend, met een stabiele en als maar groeiende economie. Daar hoort bij dat wij harde werkers zijn en veel met onze carrière bezig zijn. Wat er weer voor zorgt dat dit soort gemakdiensten als de maaltijdbox erg welkom zijn. Het bespaard je een hoop tijd, iedereen kan lekkere en vooral gezonde recepten koken en deze binnen 30 a 45 minuten op tafel serveren.
Daarnaast zijn wij echte bourgondiërs, wij houden van het leven en willen daar met volle teugen van genieten. Zeker als het op eten en drinken aankomst lopen we in Nederland ver voor op de rest van de wereld. Dit en nog een aantal andere factoren zorgen ervoor dat onze producten het erg goed doen in het buitenland.

Een maaltijdbox in het buitenland.

Het leuke van een Nederlander in het buitenland zijn is. Dat je deze bekende maaltijdboxen en dan bedoel ik HelloFresh en Marley Spoon in de meeste grote landen kunt bestellen. Dit is natuurlijk erg leuk wanneer je al bekend bent met het concept. Het enige verschil met een maaltijdbox uit eigen land of dat van een ander land zijn de ingrediënten en recepten. Elke foodbox aanbieder werkt met lokale telers en boeren samen om zo verse ingrediënten te kunnen gebruiken. Ook verschillen de eetgewoontes in landen met elkaar en vind je andere recepten op de menu’s.

Dit maakt het extra leuk om eens een maaltijdbox te bestellen wanneer je of op vakantie bent of op zakenreis bent. Het is een onderdeel van onze cultuur aan het worden en ook die van andere culturen. Het is een makkelijke en leuke manier om de verschillen culturen en tradities te ontdekken,  en zo meer over recepten en ingrediënten uit andere landen te leren.

Om een voorbeeld te geven van maaltijdboxen in het buitenland. In De verenigde staten van Amerika (USA) hebben ze veel meer vormen van maaltijdbezorging en foodboxen. Het land is dan ook groter. Zowel de bekende aanbieders die we hier hebben zoals Marley Spoon en HelloFresh heb je die daar ook, en zijn er nog grotere bedrijven zoals Plated, Blue Apron en HomeChef om er een paar te noemen. Op de website www.mealdeliveryservices.net kun je hier een mooi overzicht van vinden.

Gezond eten speelt een belangrijke rol.

Waar de foodbox aanbieders in het begin veel op zinspeelde was het gemak van het product. Je zag de vele reclames voorbij komen waarin er duidelijk werd gemaakt, hoeveel tijd het je bespaard met boodschappen doen en het bereiden van de recepten. Hoewel dat echt een feit is, heeft de maaltijdbox meerdere voordelen die een belangrijke factor spelen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de factor gezond eten? Niet geheel onbelangrijk, we eten in Nederland over het algemeen niet gezond genoeg. Het aantal mensen met overgewicht blijft toenemen. Toch zie je een duidelijke verschuiving hierin. Mede dankzij de foodboxen en andere vergelijkbare diensten die zich richten op gezonde en verse voeding

Deze diensten werken samen met boeren, chef-koks en voedingsdeskundigen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je als consument de beste kwaliteit producten op je bord krijgt. Vers van de boer en volgens een gezond eetpatroon. Daarom zie je veelal veel gevarieerde gerechten voorbij komen.

Andere voordelen van een maaltijdbox zijn:

 • Tijdbesparend.

Je kunt minder vaak naar de supermarkt. Natuurlijk heb je nog steeds de overige boodschappen nodig. Je wordt daardoor minder afgeleid door impuls aankopen, bespaart op reiskosten en tijd. Ook de recepten zijn zo ingericht dat je ze snel kunt bereiden en makkelijk kunt volgen volgens de bijgeleverde uitleg.

 • Geen verspilling.

Je besteld een foodbox voor een bepaald aantal dagen en aantal personen. Voor deze samenstelling krijg je dan ook de ingrediënten in de juiste hoeveelheid. Hiermee voorkom je verspilling van ingrediënten waar je net even teveel van hebt en uiteindelijk weggooit. Ook de maaltijden zelf zijn gebaseerd op het aantal personen en hou je minder over dan wanneer je dit in de meeste gevallen zelf zou inkopen en bereiden.

 • Inspirerend.

Hoewel je inmiddels bij de meeste box aanbieders uit een aantal recepten kunt kiezen. Eet je vaker gerechten die je zelf nooit zou kunnen bedenken. Hierdoor leer je nieuwe gerechten, nieuwe producten en zelfs bereidingsmethodes. Ook de wereld gaat open, want je treft bij sommige aanbieders echte wereld gerechten aan uit allerlei landen en tradities. Vaak met tafelverhaal of bedacht door een gast kok.

 •  Gezond.

Zoals ik eerder al heb vermeld is het eten uit een maaltijdbox erg gezond. Je eet gevarieerd, niet te veel. De producten zijn afkomstig van duurzame bedrijven, veelal biologisch. De recepten worden in samenwerking met chef-koks en diëtisten en voeding experts bedacht. Meestal volgens de schijf van vijf en daarmee zijn alle gerechten uitgebalanceerd zodat je aan je dagelijkse voeding en bouwstoffen komt. Tegenwoordig gaat het zelfs zo ver dat er speciale boxen zijn voor sporters, mensen met allergenen en of een bepaald dieet.

Zoals je ziet hebben deze boxen nogal wat voordelen. De nadelen die zijn te verwaarlozen. Een nadeel zou kunnen zijn dat de boxen duur zijn. De vraag of dat zo is is een aparte discussie vind ik. Ik bedoel wellicht dat de producten goedkoper te kopen zijn in de supermarkt. Alleen vergeet niet dat de producten die in een foodbox zitten supervers zijn, vaak direct van de boer en erg duurzaam. Dit kun je over het algemeen van supermarkten niet zeggen.

Daarnaast zul je voor een kloppend kostenplaatje ook de variabele kosten mee moeten nemen, zoals de tijd die je kwijt bent om boodschappen te doen en de reiskosten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de flinke kortingen waar veel box aanbieders mee promoten. In mijn mening kun je als je het slim aanpakt goedkoper uit zijn, gezonder eten en meer tijd besparen wanneer je regelmatig een maaltijdbox besteld.

Tags: , , , ,Comments are closed.

Back to Top ↑
 • De Beste Maaltijdboxen.

 • 1. HelloFresh

 • De bekendste en marktleider van Nederland met gezonde maaltijdboxen. Nu met €75,- korting op je eerste 4 foodboxen.

 • 2. Marley Spoon

 • Koken was nog nooit zo makkelijk, kies elke week uit 20 nieuwe heerlijke recepten. Nu met een exclusieve korting van €40,-!

 • 3. Dinnerly

 • De meest betaalbare maaltijdbox
  Vanaf €2,95 per persoon - simpel, betaalbaar en snel koken voor iedereen!

 • 4. Ekomenu

 • Ontdek maaltijdboxen die perfect bij jouw leefstijl en eetwensen passen, gezond eten is nog nooit zo makkelijk geweest. Mis het niet, kies nu jouw ideale box, 100% biologisch vanaf €5 per portie.

 • 5. Uitgekookt.nl

 • Probeer Uitgekookt voor gemakkelijke, gezonde maaltijden. Kies je favorieten en geniet van een speciale kortingscode. Bestel nu vanaf €6,49 per maaltijd!

 • 6. De Krat

 • De eerste maaltijdbox in Nederland, al sinds 2010 een begrip. Nu met 20% korting.

 • 7. Boerschappen

 • Boerschappen is een uitstekende keuze voor liefhebbers van verse, lokale producten en die graag tijd besteden aan koken.

 • 8. Familiebox

 • Geniet nu van 40% korting op de Familiebox, premium gerechten en zelfs babyhapjes waar het hele gezin blij van wordt. Ontdek jouw gezinsgeluk vandaag nog!

 • 9. Veganbox

 • Simpel plantaardig koken, nu met 40% korting! Ontdek de levering op zondag t/m donderdag, direct aan jouw deur. Begin vandaag nog met gemakkelijk plantaardig genieten!