Published on maart 15th, 2016 | by Foodbox Expert

Schijf van vijf. Het hulpmiddel om gezond te eten.

Een van de redenen waarom ik deze website ben begonnen is omdat ik de gezondheid factor van de maaltijdboxen erg goed vind, deze foodboxen zijn immers voor een groot deel verantwoordelijk voor het bewust worden van meer mensen van gezonde voeding. Dit komt omdat veel van deze box bezorgers gebruik maken van diëtisten en voedingscoaches die allemaal volgens de schijf van vijf werken en op deze manier gevarieerde en uitgebalanceerde maaltijden in de maaltijdboxen verzorgen. Er is sinds kort  door het voedingscentrum weer een nieuwe schijf van vijf gepresenteerd en dat vind ik een mooie gelegenheid om het daar over te gaan hebben.

De schijf van vijf, wat is dat nu precies?

schijf van vijfDe schijf van vijf is een handig hulpmiddel waarmee je altijd alles binnen krijgt aan voeding voor een optimale gezondheid. De schijf van vijf geeft aan welke producten of combinaties hiervan goed zijn om gezond te eten om zo ziektes te voorkomen, slanker te leven en energieker en lekkerder in je vel te zitten. Middels de schijf van vijf eet je elke dag uit elk vakje, de juiste hoeveelheden en zorg je dat je hier voldoende in varieert. Wat je bijvoorbeeld niet tegenkomt in de schijf van vijf zijn bewerkte voedingsmiddelen waar veel toegevoegde suikers, zout en vetten in zitten, deze zijn erg ongezond voor je en komen daarom niet voor in de schijf van 5.

Voeding op maat.

Door middel van deze schijf van 5 kun jezelf bepalen wat je eet, de focus ligt hierin juist op het gevarieerd eten, iets dat voedingsdeskundigen samen met koks verzorgen in de gerechten die je in de maaltijdboxen vind. Juist de maaltijdboxen maken gebruik van deze schijf omdat gezond eten de nieuwe trend is, en hopelijk niet alleen een trend, we worden bewuster en het is de bedoeling dat we permanent gezonder gaan eten en dit vooral overdragen aan de volgende generaties. Dit is essentieel voor een gezondere samenleving met minder ziektes en een langer leven.

De schijf van 5 opgefrist.

Onlangs is het voedingscentrum.nl met de nieuwe schijf van 5 gekomen en hebben ze getwijfeld om de naam aan te passen, maar uit een onderzoek in 2015 blijkt dat zo,n 92% van de Nederlanders bekend is met de term”de schijf van vijf” dit is mede de reden waarom de naam behouden blijft, ook het visuele uiterlijk met vrolijke kleuren en de ronde vorm blijft behouden. De bedoeling van dit logo is daarom ook om mensen te helpen herinneren aan gezond eten. Zo zie je in het logo heel duidelijk de afbeeldingen van verschillende producten en staan ze in een bepaalde kleur, dit geeft aan waar ze thuis horen en hoeveel je ervan nodig hebt. Dit zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

Hoe komt de schijf van vijf tot stand?

In samenwerking met de gezondheidsraad, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu het RIVM, en allerlei diëtisten, voedingsdeskundigen en wetenschappers die op het gebied van eten, gedragingen, duurzaamheid hun vak verstaan. Is deze schijf tot stand gekomen.

De bedoeling van deze schijf is om het gezond eten makkelijker en toegankelijker te maken, de drempel naar gezond eten verlagen, veel mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen of welke voedingsmiddelen nou wel of niet gezond zijn. Je kunt hiervoor de schijf van vijf raadplegen.

Wat heeft de maaltijdbox met de schijf van 5 te maken?

Ik heb het al vaker geschreven, de meest bekende box bezorgers in Nederland laten de recepten elke week samenstellen door professionele koks die in samenwerking met een voedingsdeskundige voor uitgebalanceerde maaltijden zorgen volgens de schijf van vijf. Dat betekend dat wanneer je een van deze boxen besteld elke week gevarieerd en gezond aan het eten bent. Dit geld voor alle populaire boxen die je hier op de website in ons lijstje rechts ziet staan.

Eet jij al volgens de nieuwe schijf?

Op de website van het voedingscentrum hebben ze een leuke pagina ingericht waar je allerlei leuke en interessante informatie kunt vinden over gezond eten en hoe je dit het beste kunt doen, zo vind je er meerdere leuke filmpjes van bekende Nederlandse vloggers. Ook hebben ze een test gemaakt waarmee je snel kunt uitvinden hoeveel en wat je per dag kunt eten, je vind hem hier.

Vergeet niet de informatieve video van voeding en gezondheids-expert Astrid Postma van het voedingscentrum te bekijken, hij staat boven aan deze pagina.

Bron: www.voedingscentrum.nl

Tags: , , , ,Comments are closed.

Back to Top ↑
 • De Beste Maaltijdboxen.

 • 1. HelloFresh

 • De bekendste en marktleider van Nederland met gezonde maaltijdboxen. Nu met €75,- korting op je eerste 4 foodboxen.

 • 2. Marley Spoon

 • Koken was nog nooit zo makkelijk, kies elke week uit 20 nieuwe heerlijke recepten. Nu met een exclusieve korting van €40,-!

 • 3. Dinnerly

 • De meest betaalbare maaltijdbox
  Vanaf €2,95 per persoon - simpel, betaalbaar en snel koken voor iedereen!

 • 4. Ekomenu

 • Ontdek maaltijdboxen die perfect bij jouw leefstijl en eetwensen passen, gezond eten is nog nooit zo makkelijk geweest. Mis het niet, kies nu jouw ideale box, 100% biologisch vanaf €5 per portie.

 • 5. Uitgekookt.nl

 • Probeer Uitgekookt voor gemakkelijke, gezonde maaltijden. Kies je favorieten en geniet van een speciale kortingscode. Bestel nu vanaf €6,49 per maaltijd!

 • 6. De Krat

 • De eerste maaltijdbox in Nederland, al sinds 2010 een begrip. Nu met 20% korting.

 • 7. Boerschappen

 • Boerschappen is een uitstekende keuze voor liefhebbers van verse, lokale producten en die graag tijd besteden aan koken.

 • 8. Familiebox

 • Geniet nu van 40% korting op de Familiebox, premium gerechten en zelfs babyhapjes waar het hele gezin blij van wordt. Ontdek jouw gezinsgeluk vandaag nog!

 • 9. Veganbox

 • Simpel plantaardig koken, nu met 40% korting! Ontdek de levering op zondag t/m donderdag, direct aan jouw deur. Begin vandaag nog met gemakkelijk plantaardig genieten!