De eerste maaltijdbox ter wereld.

Er is veel te doen om maaltijdboxen de laatste 2 jaar, de markt is dan ook aardig ontploft, een goed voorbeeld hiervan is de stijgende omzet van de maaltijdboxen bezorger HelloFresh die in 2015 haar omzet al zag stijgen van een kleine 22 miljoen euro in 2014 naar 112 miljoen in 2015. Deze groei geeft goed het beeld weer van de populariteit van deze foodboxen, maar wat was nou de eerste maaltijdbox?

Door de drukte in deze markt wordt er ook veel gesproken en rijst vaak de vraag over “wie nou de eerste maaltijdbox bezorger was?” Er zijn een aantal bedrijven die deze titel willen claimen en vandaag las ik een leuk artikel over de eerste maaltijdbox bezorger ter wereld op de website van NRC. Een leuk artikel dat je hier kunt lezen maar is het waar?

Ik denk zelf dat het niet te meten is, en je precies kunt zeggen wie het concept nou echt bedacht heeft, zoiets ontstaat langzaam en groeit geleidelijk. Als je naar het verhaal van de Zweedse Kicki Theander kijkt die zo,n 10 jaar geleden met een maaltijdbox “middagsfrid” kwam, dan klinkt het erg logisch, het verhaal van deze Zweedse ondernemer is er een van velen.

De eerste maaltijdbox in Nederland.

Er zijn in Nederland alleen al genoeg voorbeelden te noemen van maaltijdbox bezorgers die een paar jaar geleden begonnen zijn met het leveren van een zogenoemde maaltijdbox. Neem als voorbeeld even de Amsterdamse bezorger De Krat, die claimt in 2010 de eerste maaltijdbox / krat leverancier te zijn geweest waarmee ze complete maaltijden met groenten, vlees, vis, brood en kaas bij mensen thuis bezorgden. Net als met alles is het maar net in welk perspectief je dit zet, het is wederom een manier van jezelf in de markt zetten en daarbij mag je niet misleidend zijn, daarom zeg ik “het is maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt” Bedoelen ze dat ze in 2010 de eerste waren die een bedrijf begonnen met het bezorgen van deze boxen? Of dat ze de allereerste in Nederland zijn die maaltijdboxen bezorgen? Daarnaast kun je het begrip krat, box of zelfs zak heel krap of heel breed nemen.

Waar komt het idee vandaan?

middagsfridIk weet zelf uit eigen ervaring dat er al lang voor 2010 verschillende kleine biologische winkeltjes in Nederland waren die dergelijke groente pakketten hadden, je kon bij zo,n winkel elke week voor een vast bedrag een goed gevulde zak met biologische groenten ophalen, en elke week was het weer een verassing met wat er in de zak zat. Het was inderdaad anders als de foodboxen die we vandaag de dag kennen, maar dit is in mijn beleving waar het ongeveer mee begonnen is. Het idee wordt overgenomen door meer  mensen in gebruik genomen, verbeterd, geprofessionaliseerd en ga maar door.

Weinig tijd, singles en de vraag naar gezonde voeding.

Zo’n idee ontstaat in de eerste instantie omdat er vraag naar is, in onze welvarende maatschappij is er steeds meer vraag naar gezond eten, maar ook naar manieren dat we hier niet veel tijd aan kwijt zijn. Gebrek aan inspiratie is voor de een de reden, en de ander vind het leuk om verrast te worden of heeft het druk met zijn of haar carrière en leven waarin snelle gezonde en verse gerechten een uitkomst zijn. Het concept zoals we dat vandaag de dag kennen komt vooral door het gebrek aan tijd en onze ongezonde manier van eten, de vele negatieve berichten over de bewerkte voeding in de supermarkt draagt ook bij aan onze interesse in gezonder eten.

Uiteindelijk vele jaren later zijn we bij de maaltijdbox terecht gekomen, deze kent sinds z,n enorme bekendheid ook weer een aantal ontwikkelingen, zo zie je dat de laatste tijd de fruitboxen erg populair aan het worden zijn. Dit is wederom een sneeuwbal effect van de maaltijdbox.

Maaltijdboxen wereldwijd.

Alleen in Nederland is het al moeilijk te bepalen wie nou echt de eerste was en waar de het idee oorspronkelijk vandaan komt, laat staan dat we dit wereldwijd gaan bekijken, wie was de eerste? Waarschijnlijk degene die deze titel claimt en daarmee in een bekend magazine of krant komt te staan, want alles wat we in de media lezen wordt toch klakkeloos overgenomen toch?

Van wie is dit recept? Wat mag je wel of niet kopiëren, nadoen etc. Het is en blijft een lastig verhaal waarbij veel geld komt kijken, miljoenen industries zijn het geworden, kijk naar de muziek industrie, waarin miljoenen claims worden gemaakt als iemand een melodie of ritme heeft dat lijkt op een ouder liedje. We vergeten bijna dat muziek inspireert, zonder muziek zou er helemaal geen muziek zijn toch? HelloFresh verantwoordelijk voor openbreken Nederlandse markt.

Het beste idee.

Wie de eerste was doet er niet zoveel toe, het is belangrijker wie een idee het beste uitvoert, ben je de eerste dan heb je een voorsprong, halen anderen je in dan is dat de markt die zo werkt en dat ze zeer waarschijnlijk toch iets beter doen. Vraag en aanbod is hoe het werkt. Wat we weten is dat het Duitse bedrijf Rocket internet wat de investeerder achter HelloFresh is het concept bij het grote publiek heeft gebracht. In ieder geval in Nederland, of ze daar wereldwijd de eerste in waren betwijfel ik als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid maaltijdbox leveranciers in Amerika, dan kun je je voorstellen dat daar ook een rijke geschiedenis in te vinden is.

Desondanks zijn de maaltijdboxen in Nederland een stuk populairder dan in Noord-Amerika. Er worden meer maaltijdboxen verkocht maar in verhouding ligt Nederland op kop met het aantal mensen dat deze maaltijden besteld. De toekomst en bewuster omgaan met voeding.Wat betref het onderwerp van de foodboxen zijn we er in Nederland nog lang niet, elk jaar zie je wel een flinke verschuiving in de markt die weer leidt tot iets nieuws of een aftakking, ook bevorderd het de manier hoe we met voeding omgaan, we worden steeds bewuster van onze voeding en hoe we met eten omgaan.

Bewust omgaan met voeding.

Door dit soort initiatieven gaan we anders denken over eten, en gaan we vooral meer voor gezond eten wat een erg positieve ontwikkeling is. Het een steekt het ander aan want door de komst van de complete maaltijden met verse producten in een box, zijn we gaan nadenken over gezond eten en wordt het gezond eten ook een stuk makkelijker. Door deze manier van eten zie je dat het weer terug komt bij de boxen die vervolgens met nog gezondere boxen komen zoals koolhydraatarme maaltijdboxen, vegetarische boxen, biologische foodboxen en zelfs Paleo, gluten en allergeen vrije boxen.

Tags: , , , , , ,Comments are closed.

Back to Top ↑
 • De Beste Maaltijdboxen.

 • 1. HelloFresh

 • De bekendste en marktleider van Nederland met gezonde maaltijdboxen. Nu met €75,- korting op je eerste 4 foodboxen.

 • 2. Marley Spoon

 • Koken was nog nooit zo makkelijk, kies elke week uit 20 nieuwe heerlijke recepten. Nu met een exclusieve korting van €40,-!

 • 3. Dinnerly

 • De meest betaalbare maaltijdbox
  Vanaf €2,95 per persoon - simpel, betaalbaar en snel koken voor iedereen!

 • 4. Ekomenu

 • Ontdek maaltijdboxen die perfect bij jouw leefstijl en eetwensen passen, gezond eten is nog nooit zo makkelijk geweest. Mis het niet, kies nu jouw ideale box, 100% biologisch vanaf €5 per portie.

 • 5. Uitgekookt.nl

 • Probeer Uitgekookt voor gemakkelijke, gezonde maaltijden. Kies je favorieten en geniet van een speciale kortingscode. Bestel nu vanaf €6,49 per maaltijd!

 • 6. De Krat

 • De eerste maaltijdbox in Nederland, al sinds 2010 een begrip. Nu met 20% korting.

 • 7. Boerschappen

 • Boerschappen is een uitstekende keuze voor liefhebbers van verse, lokale producten en die graag tijd besteden aan koken.

 • 8. Familiebox

 • Geniet nu van 40% korting op de Familiebox, premium gerechten en zelfs babyhapjes waar het hele gezin blij van wordt. Ontdek jouw gezinsgeluk vandaag nog!

 • 9. Veganbox

 • Simpel plantaardig koken, nu met 40% korting! Ontdek de levering op zondag t/m donderdag, direct aan jouw deur. Begin vandaag nog met gemakkelijk plantaardig genieten!