Recepten en verhalen van vluchtelingen bij Marley Spoon.

Een van onze favoriete foodbox bezorgers is een leuk en goed initiatief opgestart, Marley Spoon gaat namelijk in December en Januari een aantal bijzondere gerechten op het menu zetten.
Hiervoor zijn 8 vluchtelingen uitgenodigd uit landen zoals Syrië, Pakistan en Afghanistan die als gast-chef jou kennis laat maken met een persoonlijk gerecht uit hun land en hun verhaal daarbij.

Dit is natuurlijk een ontzettend goed initiatief van Marley Spoon om zo de vluchtelingen te kunnen helpen en tegelijkertijd de kloof tussen de vluchtelingen en mensen uit het gastland kleiner te maken. Om deze leuke actie kracht bij te zetten en daad werkelijk ook de vluchtelingen te kunnen helpen gaat 100% van de winst van deze actie naar de Berlijnse organisatie Uber den Tellerrand kochen.

Uber den Tellerrand kochen.

uber den tellerand kochen

Deze duitse organisatie die nog nog vanuit Berlijn werkt is ook bezig met uitbreidingen in Nederland om ook hier vluchtelingen te helpen, maar wat doen ze precies?
Uber den Tellerrand kochen help vluchtelingen met integreren in hun nieuwe land door bijvoorbeeld ze met lokale inwoners samen te laten koken, door het onderwerp eten en uitwisseling centraal te stellen proberen ze de situatie met vluchtelingen in een beter dag licht te zetten. Op deze manier kunnen mensen met elkaar in contact komen elkaar leren kennen zo ontstaat er aan beide kanten begrip en kan ieder zijn verhaal kwijt, er ontstaat vertrouwen en er worden vriendschappen gesloten. Al met al een hele positieve ontwikkeling.

We kunnen lang blijven discussiëren over wat we er allemaal van vinden maar dat lost natuurlijk niks op,  er is een crisis gaande, en daar kunnen de mensen die er echt slachtoffer van zijn zelf ook niks aan doen, we leven allemaal op een planeet en moeten het uiteindelijk samen oplossen, elkaar wegjagen, haten of ontwijken heeft geen zin, daarmee maken we het probleem alleen maar groter dus zullen we juist tot lekaar moeten komen, met elkaar leren leven, begrip hebben voor ieder z’n situatie en verdraagzaam zijn alleen zo gaan we met z’n alleen de goede kant op.

Wij vinden deze actie van Marley Spoon en het initiatief van Uber den Tellerrand kochen erg goed en willen daarom ons steentje bijdragen om dit met jou als lezer te delen en de recepten te promoten.

De Recepten.

We hebben hieronder 4 recepten en verhalen voor je neergezet om een beeld te geven van hoe de recepten er uit zien, er worden door de gast-chefs in totaal 8 recepten gemaakt waarvan er tussen 7 December en 11 Januari elke week 2 op het menu staan bij Marley Spoon. Je kunt deze recepten vervolgens zelf kiezen wanneer je een box besteld.

Meer informatie en bestellen op Marley Spoon  

Arabische rijst met kip, amandelen en rozijnen.

k4U99Cv7BA4i1fUYSjpg_rDmC6JqCAL9Bi4lOkEhSic

Van gast-chef Azad Sultan.

Azad is gevlucht van de politieke onrust en geweld in Syrië. Hij woonde sindsdien kort in Turkije, Jordanië, Rusland en Vietnam, en nu sinds een aantal maanden in Duitsland. Sindsdien kookt hij met de vluchtelingenorganisatie Über den Tellerand. Hij verzorgde daarnaast ook dit gerecht voor Marley Spoon.

Zijn favoriete gerecht heet in Syrië Kabsa. De geur en smaak van dit gerecht moet hem denken aan zijn thuis in Syrië.

Quote

‘In Syrië is inmiddels niets meer vanzelfsprekend. De oorlog heeft alles vernietigd. Dat is waarom ik nu in Europa weer hele gewone dingen kan waarderen, zoals het werk als een chef in een keuken’’

Syrische gevulde aubergines met bulgur, tomaten en kikkererwten.

Marley Spoon recept

Van gast-chef Hadi Nsreeny.

Hadi komt uit Aleppo in Syrië. Zijn familie is gepassioneerd over koken en thuis in Syrië werd er dan ook altijd uitgebreid gekookt. Vier maanden geleden vluchtte hij uit Syrië. In de eerste instantie probeerde hij een baan te vinden als programmeur, maar sinds hij kookt voor de vluchtelingenorganisatie Uber den Tellerrand en Marley Spoon is hij van gedachten veranderd. Hij hoopt nu een baan te vinden als professioneel chef-kok.

Dit gerecht heet in Syrië Mhshi. Hadi: ’’Het is een gerecht dat altijd kan. Het is gemakkelijk en gezond en wij aten het dan ook heel erg vaak.’’

Quote

‘’Ik groeide op in een familie waar iedereen gepassioneerd is over eten. Het is geweldig om nu voor anderen te koken en hen mijn gerechten te laten koken.’’

Pakistaanse kipcurry met tomaten, garam masala en rijst.

Marley Spoon recept

Van gast-chef Anees.

Anees vluchtte vanuit Lahore, Pakistan, en kwam eerst terecht in Spanje. Daar heeft hij in verschillende restaurants gewerkt en leerde veel van professionele chefs-koks. Hij heeft het koken pas geleerd in Europa. Anees: ‘‘In Pakistan kookte ik nooit – ik wist simpelweg niet hoe het moest’’. Nu kookt hij zelf op professionele basis in restaurants.

De kipcurry uit Pakistan is een gerecht waar Anees trots op is. Wanneer hij het kookt voor zijn vrienden, vertellen zij hem altijd dat het de beste curry is die zij ooit hebben gegeten!

Afghaanse groentesoep met rode linzen, pitabrood en yoghurt.

Marley Spoon Recepten

Van gast-chef Reza Ahmadi.

Reza komt uit Afghanistan en woonde daarnaast een tijd in Iran, voordat de oorlog hem er toe bracht te vluchten naar Europa. Inmiddels verblijft hij in een asielzoekerscentrum in Berlijn. Reza leerde koken van zijn moeder. Nu hij ver weg is, houdt hij er van die gerechten te koken die hij en zijn familie erg konden waarderen toen zij nog in Afghanistan woonden.

Dit gerecht heet in Afghanistan Havij. Het is een gezond en verwarmend gerecht, perfect voor in de winter. Reza: “Toen we in Herat woonden, de derde grootste stad van Afghanistan, aten wij dit gerecht in de winter minstens een keer per week.’’

Quote

‘’Als chef ben ik een gastheer. Dat geeft een goed gevoel!’’

Marley Spoon Bestellen met € 40,- korting  

De foto’s zijn gemaakt door Alex Freundorfer
www.alexfreundorfer.com

Bewaren

Bewaren

Tags: , , ,Comments are closed.

Back to Top ↑